Україна знову бере участь у знаменитому фестивалі Burning Man, який проходить у пустелі Блек-Рок у США. Цього року Україну представляють художник Олексій Сай та засновник проекту Ukrainian Witness Віталій Дейнега.

Вони створили скульптуру з написом "I'm fine" ("У мене все гаразд"). Це не просто слова, а іронічний погляд на реальність, у якій українці змушені приховувати свої справжні емоції та зберігати силу духу, незважаючи на війну.

Скульптура "I'm Fine" / фото: Insider
Скульптура "I'm Fine" / фото: Insider

Скульптура зроблена із реальних предметів, знайдених на деокупованих територіях України. Це прострілені знаки, зруйновані огорожі та навіть уламки супутникових антен. Все це символізує руйнування, які принесла війна, та історію кожної постраждалої людини.

Розмір інсталяції вражає – 32 метри завдовжки, 7 метрів заввишки, понад 10 тонн ваги.

Популярні новини зараз
Плату за світло нараховуватимуть по-новому Суцільний головний біль: 3 знаки Зодіаку, які не годяться в дружини Прогноз погоди на кінець вересня: коли в Україну прийдуть перші заморозки Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Олексій Сай хоче, щоб люди, які стоять перед цією інсталяцією, відчули, як війна впливає на життя мільйонів українців. За його словами, ця скульптура є реальною, як і сама війна. Вона допомагає людям з інших країн краще зрозуміти та відчути, через що проходить Україна.

Скульптура "I'm Fine" / фото: Insider
Скульптура "I'm Fine" / фото: Insider

Віталій Дейнега додає, що важливо говорити зі світом не лише про страшні події війни, а й про те, що Україна може створювати. Мистецтво та технології – це те, що допомагає людям по всьому світу краще розуміти та співчувати нам, а це робить їх підтримку більш щирою та сильною.

"Вважаю, що для нашої країни важливо комунікувати зі світом не лише про жахливі події війни: ракетні обстріли, бомбардування та спільні трагедії, або про успішні військові операції. Важливо, щоб світ знав нас не лише у контексті війни. Україна здатна створювати багато в різних сферах—від мистецтва до технологій. Це сприяє розвитку емпатії, яка мотивує інших допомагати нам, оскільки люди краще розуміють наш біль через співпереживання та власний травматичний досвід. Коли це відбувається, їхня підтримка стає міцнішою і органічнішою, оскільки вона виходить не з почуття обов’язку чи провини, а з почуття любові і співпереживання – емоцій, що є універсальними для всіх, хоча їхній контекст і вираження можуть бути різними”, – сказав він.

Скульптура "I'm Fine" / фото: Insider
Скульптура "I'm Fine" / фото: Insider

Burning Man – це щорічний фестиваль, який збирає близько 80 000 людей з усього світу. На сім днів у пустелі створюється тимчасове місто Black Rock City, де учасники можуть вільно висловлювати себе та творити. Україна вже не перший рік бере участь у цьому фестивалі, представляючи свої культурні проекти та розповідаючи світові про свою боротьбу та творчість.

Нагадаємо, українські розробники вриваються у Steam: все, що потрібно знати про Ukrainian Games Festival

Раніше ми писали про те, що 62-річний Том Круз стрибне з парашута на закриття Олімпіади: звідки у його жилах стільки життя

Крім того, Знай.ua повідомляв, українські стартапери створили унікальні вишиванки з ШІ: перетворять ваші ідеї на візерунки та слова