28 липня хоч уже й минулося, проте цей день варто пам'ятати, як річницю від дня смерті українського олімпійського чемпіона з фехтування на рапірі Володимира Смирнова.

Справа в тому, що в період з 1970-х по 1980-і роки він вважався найсильнішим у цьому виді спорту у всьому світі. За період кар'єри він тричі придбав золото Чемпіонату Світу, а також комплект нагород Олімпіади-1980, що проходила у Москві.

Фехтування, скріншот: Youtube
Фехтування, скріншот: Youtube

Але вже за два роки, на ЧС-1982 у Римі, де наш спортсмен вкотре вважався фаворитом, сталася трагедія. 19 липня, поєдинок проти переможця Олімпіади-1976, Маттіаса Бера з Німеччини. Справа в тому, що в якийсь момент під час атаки у противника зламався клинок, але, за інерцією, спортсмен продовжив рух. Це призвело до того, що шматок рапіри пробив маску Володимира Смирнова і ввійшов у головний мозок через око на 14 сантиметрів.

Володимир Смирнов, скріншот: Youtube
Володимир Смирнов, скріншот: Youtube

Популярні новини зараз
"Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Лікарі зафіксували смерть українського спортсмена лише 28 липня, бо його життя намагалися штучно підтримувати ще близько тижня. Однак продовжувати робити це було безглуздо. Нашому чемпіону було лише 28 років.

Він похований на Лук'янівському цвинтарі у Києві.

У цій усій історії існує ще один болісний факт, який стосується його супротивника, Маттіаса Бера. Через роки, в одному з інтерв'ю, спортсмен заявив, що після цієї трагедії хотів накласти на себе руки. Незабаром він приїхав до Києва, відвідав могилу нашого рапіриста і вибачився перед вдовою.

Нагадаємо, олімпійська чемпіонка Ольга Харлан розповіла про важку втрату: "Могли обійняти..."

Як повідомляв "Знай.uа", у Києві пологовий будинок потрапив у скандал через смерть і матері, і дитини: родичі хочуть дізнатися правду

Знай.uа писав, вчені з'ясували, як дізнатися дату своєї смерті: до скільки років доживе путін і чи живий він зараз