20 липня відбулась прем’єра масштабної історії про створення атомної бомби американським вченим Робертом Оппенгеймером від одного з найвидатніших режисерів сучасності — Крістофера Нолана.

Про це розповідає OBOZREVATEL.

Джордж Кістяковський. Фото: trinityremembered.com
Джордж Кістяковський. Фото: trinityremembered.com

Однак мало хто знає, що серед основних розробників атомної бомби був і українець. Мова йде про народженого у Боярці фізика та хіміка Георгія, або як його називали у США Джорджа Кістяковського.

Георгій розробив "повільну" вибухову речовину під назвою боратол та підривач, який згодом був встановлений у першій атомній бомбі.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Джордж Кістяковський. Фото: trinityremembered.com
Джордж Кістяковський. Фото: trinityremembered.com

Досі в науці використовується поняття "хімічний детонатор Кістяковського".

Майбутній вчений з’явився на світ 18 листопада 1900 року у родині науковців на Київщині (у Боярці).

Освіта сина була пріоритетом для батьків Георгія, тому його відправили вчитись до московської гімназії.

Але у 1917 році він повернувся до Києва і завершив навчання вже тут.

Коли над Україною нависла загроза радянської окупації, Кістяковський вступив до лав Білої армії, щоби протистояти червоній навалі, але попався більшовикам і провів деякий час у в’язниці.

Врятувався молодий чоловік утечею через Крим та Туреччину, а потім вирушив до Сербії, де жив його дядько Саме він порадив хлопцеві вступити до вишу і допоміг фінансами.

Джордж Кістяковський. Фото trinityremembered.com
Джордж Кістяковський. Фото trinityremembered.com

Вибір Георгія пав на Берлінський університет. Студентом він став у 1921 році, а вже за 3,5 роки завершив весь навчальний курс.

Його науковий керівник рекомендував Кістяковського на стипендію Міжнародного комітету з освіти в області фізичної хімії.

Так молодий талант у січні 1926 року опинився у Прінстонському університеті в США. За чотири роки він отримав запрошення до Гарварду і уже в 1933 році здобув там посаду ад’юнкт-професора і залишився у стінах престижного вишу до кінця життя.

Оппенгеймер. Фото скріншот з Youtube
Оппенгеймер. Фото скріншот з Youtube

Коли в Європі почалась Друга світова війна і Гітлер розпочав свої завоювання, Кістяковський був обраний до складу американського Комітету національної оборони.

Вчений очолив один з підрозділів відділу, що займався розробкою бомб, пального, газів та хімікатів.

У 1942 році влада США почала роботу над створенням атомної бомби, щоби випередити у цьому нацистську Німеччину.

Оппенгеймер, директор лабораторії в Лос-Аламосі, де найкращі уми свого часу об’єднались у проєкт "Мангеттен", розпочав пошуки фахівця з вибухівки, і вже у жовтні 1943 року в якості консультанта з цього питання був залучений безцінний спеціаліст – Георгій Кістяковський.

Оппенгеймер. Фото скріншот з Youtube
Оппенгеймер. Фото скріншот з Youtube

Перше випробування створеної командою бомби відбулось 16 липня 1945 року.

Серед пустелі у штаті Нью-Мексико підірвалась "Трініті", потужність якої складала еквівалент 21 кілотонни тротилу.

"Я впевнений, що перед кінцем світу, останньої мілісекунди існування Землі, остання людина побачить те саме, що побачили зараз ми", – так описав свої враження від випробування Кістяковський.

Для розробки ядерної бомби знадобилась праця 120 тисяч людей і кілька років.

Однак, їх зусилля могли би так і не увінчатись успіхом, адже бомбі бракувало механізму, який міг би стиснути плутоній до стану, коли він почав би розпадатись, що спровокувало би вибух.

Оппенгеймер. Фото скріншот з Youtube
Оппенгеймер. Фото скріншот з Youtube

Саме Кістяковський розробив хімічний підривник, який довершив розробку атомної бомби.

Менш ніж за місяць після перших випробувань бойові заряди "Товстун" та "Малюк" впали на японські міста Нагасакі та Хіросіма відповідно, змусивши країну капітулювати. Друга світова війна була нарешті завершена.

Нагадаємо, Надя Дорофєєва та Михайло Кацурін одружилися.

Як повідомляв "Знай.uа", критики назвали "Опенгеймера" одним з найкращих фільмів Крістофера Нолана